1943: al doilea război mondial este în plină desfășurare. Armata Roșie câștigă bătălia de la Stalingrad și începe ofensiva spre vest. Franța era împărțită din 1940 între regimul de la Vichy, condus de Mareșalul Pétain, stat clientelar al Germaniei, și Franța liberă, condusă din exil de Generalul de Gaulle.
În Franța liberă era incluse teritoriile africane care aparținuseră Franței și care în august 1940 preferaseră (sau fuseseră convinse) să susțină cauza lui de Gaulle, sub numele Africa Franceză Liberă. Aici era inclusă și zona din Cameroon sub tutela Ligii Națiunilor și administrație franceză.
La începutul lui 1943 forțele franceze libere ajung și în Madagascar, insulă care fusese vizată de naziști ca destinație pentru deportarea a patru milioane de evrei. Fostă colonie franceză, Madagascar fusese preluat de englezi în timpul războiului, pentru a preveni o posibilă invazie japoneză.
În cele două zone sunt puse în circulație în 1943 monede asemănătoare, de 50 centimes și 1 franc, bătute la Pretoria, gravor fiind Coert Laurens Steynberg.
Toate monedele sunt din bronz, cele de 1 franc cu diametru de 25 mm și 5,5 g. Pe o față apare cocoșul galic, un scut cu monograma RF și numele teritoriului: Madagascar sau Cameroun Française cu mențiunea că în Cameroon au fost emisă și monede cu Libre după numele țării.
Reversul, identic pentru toate monedele, are valoarea, inițialele gravorului, anul, sloganul republicii franceze: libertate, egalitate și frăție și încă două valori ale Franței libere: onoare și patrie. Tot pe revers tronează crucea dublă, cunoscută drept "croix de Lorraine", simbol apărut la Constantinopol, adus în zona Lorenei de către dinastia de Anjou, devenită simbol al Franței Libere, ca opoziție a simbolului svasticii utilizat de naziști.
Așa cum spuneam, monedele, emise într-un singur an, sunt identice, singura diferență fiind numele teritoriului în care au fost emise și amplasarea diferită a scutului cu RF pe avers, schimbată pe monedele din Madagascar.
Bogdan Jovi
30.05.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu