#Rusia (2024) – nouă monedă comemorativă de 10 Ruble: Seria Federația Rusă - Districtul Autonom Hansî-Mansi Iugra.

Seria de monede comemorative bimetalice „Federaţia Rusă” s-a îmbogațit îmbogățit începând cu data de 29.01.2024, cu o monedă dedicată Districtului Autonom Hansî-Mansi Iugra.

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 10 Ruble din serie: în centru, apare denominarea monedei, 10 Ruble. În interiorul cifrei 0, este o imagine latentă, realizată din cifra 10 și inscripția ”РУБ” (Rub), vizibile alternativ, în funcție de unghiul din care este privită moneda. Pe laterale regăsim câte o ramură de dafin, respectiv una de stejar, ramurile extinzându-se atât pe cercul interior, cât și pe inelul exterior; în partea de sus este inscripționat ”БАНК РОССИИ” (Banca Rusiei), iar în partea de jos apare anul 2024. Deasupra anului, apar literele ”ММД” (Monetăria din Moscova). 

Reversul monedei prezintă în zona centrală stema Districtului Autonom Hansî-Mansi Iugra – doi urși sprijinind un scut peste care este așezată o coroană. Pe circumferință, în partea superioară este menționată denumirea Federația Rusă, iar în partea inferioară Districtul Autonom Hansî-Mansi. 

Districtul a fost înființat pe teritoriul populațiilor Hansî și Mansi, populații aparținând grupului de popoare vorbitoare de limbi Fino-Ugrice. În prezent acestea reprezintă sub 2,5% din totalul populației. Regiunea are resurse importante de petrol. 

Moneda are un tiraj de 1.000.000 de buc. 


Surse: cbr.ru, wikipedia.org, britannnica.com, moldova-news.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #rusia #rubla


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu