#Luxemburg (2024) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro: Aniversarea a 100 de ani de la emiterea Marelui Decret Ducal pentru baterea francului Feiersteppler

Banca Centrală a Luxemburg a emis ambele monede comemorative de 2 Euro din acest an la data de 29.01.2024. Astăzi vă voi prezenta moneda dedicată aniversării a 100 de ani  de la emiterea Marelui Decret Ducal pentru baterea francului Feiersteppler. 

Pe avers, apare cifra 100, primul zero fiind înlocuit cu prima monedă de 1 Franc a Ducatului, emisă în 1924. În cel de-al doilea zero apare monograma Marelui Duce Henri. În partea de sus se menționează numele Ducatului și anul baterii 2024, iar în partea de jos este scris Feiersteppler. Se pot observa de asemenea nu mai puțin de 3 mărci: cea a Monetăriei din Paris, a gravorului general Joaquin Jimenez și a gravorului Chiara Principe. 

Această monedă de 2 Euro aduce un omagiu industriei oțelului din Luxemburg, domeniu industrial unde în anii 1910 micul Ducat se situa pe locul 6 (!) în lume dpdv. al producției pe cap de locuitor. Monedele luxemburgheze de 1 Franc au fost bătute în perioada anilor 1924-1935 și 1952-1964. Personajul Feierstëppler este un fierar-oțelar specializat pe o anumită etapă a prelucrării fierului și anume baterea acestuia cu un ciocan în vederea eliminării impurităților și obținerea unei bare omogene din fier. Feiersteppler a apărut pentru prima dată într-o picturî de-a lui Aguste Tremont, model fiind un fierar-oțelar pe numele său Mathias Gaasch, pe care pictorul l-a întâlnit la oțelăriile din Dudelange. Inspeirat de opra lui Tremont, gravorul belgian Armand Bonnetain a preluat modelul Feiersteppler-ului pentru monedele de 1 și 2 Franci luxemburghezi.

Reversul este cel comun al monedelor de 2 Euro.

Moneda are un tiraj de 120.000 de buc. și 7.500 buc. în format coincard. 


Surse: coinsweekly.com, numismatica-visual.es, coin-brothers.com, wikipedia.org, numista.com

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #luxemburg #euro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu