Numismatică pentru toți – Episodul 51: #Insula_Prince_Edward (Canada)

Prima dată când am dat de Prince Edward Island, am fost nevoit să caut pe hartă, ca să descopăr mica insulă din Oceanul Atlantic de lângă coasta Canadei. În prezent, este una dintre provinciile Canadei, cea mai mică şi mai dens populată, dar în 1871 insula era un dominion separat al Marii Britanii şi emitea monedă proprie. 

 

De fapt, o singură monedă şi mai multe bancnote, pe modelul 1dolar = 100 cenți. Insula a primit acest nume abia în 1798, pentru a se înlocui vechiul nume de St. John's Island (Ile de Saint-Jean, dat de către francezi). Numele, dat în onoarea prințului Edward, cel supranumit "Părintele Coroanei Canadei" şi tatăl viitoarei regine Victoria, elimina confuzia cu alte zone cu acelaşi nume de pe coasta atlantică a Canadei (există şi Prince Edward Islands, dar acestea sunt departe, lângă coasta Africii de Sud 😀). 

Revenind la cursul istoriei, din 1867 se formase Canada, prin intrarea unor provincii din nordul Americii într-o confederație (stabilită chiar în capitala Prince Edward Island - Charlottetown), dar gazda consfătuirii a intrat în federație abia în 1873, după ce se cochetase inclusiv cu ideea de alipire la SUA.

În 1871 se trece de la sistemul englezesc 1 pound = 20 shillings = 240 pence la dolar, dar o singură monedă a fost emisă, cea de 1 cent, cu dimensiuni de 5,67 g, 25,4 mm/ 1,5 mm, identice cu cele ale cenților din celelalte dominioane din America de Nord şi Canada. 

Pe avers este portretul reginei Victoria, cu titulatura simplă a acesteia şi anul 1871. Pe revers, o interpretare a sigiliului insulei, cu trei stejari mici (insula era împărțită în trei provincii) alături de un stejar mare, iar dedesubt explicația în latină a imaginii: Parva Sub Ingenti (cel mic sub protecția celui mare), un citat din Vergiliu. Numele coloniei şi valoarea completează imaginea, în exteriorul unui inel punctat, la fel ca şi pe avers. 

Monedele au fost emise la monetăria Heaton din Londra, responsabilă de emiterea monedelor regatului britanic (dar la care au fost emise şi monede pentru alte țări, printre care şi România), în 2 milioane exemplare. 

Bogdan Jovi
03.05.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu