Numismatică pentru toți - Episodul 52: #Newfoundland (Canada)

Newfoundland este ultima provincie care s-a alipit Canadei, în anul 1949. O insulă pe coasta de est a Americii de Nord, cu numele inițial de Terra Nova, a fost prima posesiune britanică din această zonă, având asociată din 1809 şi o zonă continentală, peninsula Labrador. În 1824 provincia devine oficial colonie britanică, iar din 1907 dominion, fiind consemnată ca singurul dominion britanic ce a renunțat la autoguvernare (în 1934), după 79 de ani de autodeterminare, din cauza gravelor probleme economice.

Numismatic vorbind, în 1865, Newfoundland adoptă standardul aurului, trecând de la pound la dolar (100 cenți), dar la o valoare cu aproape 1% mai mare față de dolarul canadian, până în 1985 când în urma unei crize bancare (Black Monday din 1894), banca din Newfounland se prăbuşeste, iar băncile canadiene se mută aici, dolarii ajungând la paritate. "Istoria" zice că dolarul din Newfoundland s-a bazat pe "dolarul spaniol", piesa de 8 reali, în timp ce toate celelate provincii canadiene au adoptat standardul american, care era bazat pe monedele de 8 reali uzate, devenind astfel un pic mai valoros. Dolarul Newfoundland era echivalent al dolarului din Indiile de Vest Britanice şi din Guyana. 

Moneda de astăzi este una de 10 cenți 1941, bătută la Monetăria Canadei din Ottawa (litera C de sub an), între 1938 şi 1944, o monedă din argint 925, de aproximativ 2,3 g şi 18/ 1,13 mm.
Pe avers, portretul regelui George al VI-lea, cu titulatura completă DEI GRA. REX ET IND. IMP. - Rege şi Împărat al Indiei prin voia lui Dumnezeu (India era încă parte a Imperiului Britanic). Reversul este simplu, având numele dominionului, valoarea si anul, cu un cerc cu ornamente în partea inferioară. Monede identice, dar cu titru de argint de 80% au fost emise ulterior, între 1945 şi 1947. 

În urma unui referendum uşor bizar (aparent şi Canada şi Regatul Unit doreau intrarea Newfoundland în confederația canadiană, doar localnicilor le-a fost mai greu să îşi dea seama ce vor), fostul dominion devine cea de-a zecea şi ultima provincie a Canadei, dolarul Newfoundland fiind ínlocuit de cel canadian. Iar din 2001 provincia capătă denumirea de Newfoundland & Labrador, exprimând astfel configurația geografică, capitala rămânând St. John's, în zona insulară pe care se află 92% din populația provinciei.

 

Bogdan Jovi 

06.05.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu