#SUA (2024) – nouă monedă comemorativă de 25 Cenți: Reverendul Dr. Pauli Murray

Începând cu data de 1 februarie 2024, Monetăria SUA a pus în vânzare prima monedă din 2024 și cea de a 11-a seriei ”Femei Americane”, monedă dedicată reverendului Dr. Pauli Murray. 

Reverendul Dr. Pauli Murray (1910-1985) a fost poetă, scriitoare, activistă, avocată și Episcop. Este considerată a fi una dintre cele mai importante voci ale secolului XX în ceea ce privește lupta pentru justiție socială. A fost prima persoană afro-americană care a primit titlul de Doctor în Științe Juridice din partea Universității Yale (1965). În 1977 devine prima femeie de culoare care primește titlul de Episcop. 

Pe reversul monedei apare scris cuvântul hope (speranță), primele două litere conținând portretul ei, iar ultimele două având inscripționate cuvintele ”un cântec într-un gâtlej obosit” din poemul ei, Testament întunecat. În partea de sus se menționează numele țării, iar în partea de jos numele reverendului și motto-ul SUA e pluribus unum. Între literele P și E este strecurat nominalul monedei. Inițialele de pe revers aparțin realizatorilor, Joseph Menna și Emily Damstra. Cuvântul speranță este o reprezentare a credinței lui Pauli Murray că schimbarea societății este posibilă doar dacă există speranță. 

Aversul monedei prezintă portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi inițialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie. 

Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an și va prezenta personalități feminine americane din domeniul artelor, științei, drepturilor civile etc. 


Surse: usmint.gov, alumni.brandeis.edu 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu