#Ucraina (2024) – bancnotă comemorativă de circulație de 50 Grivne: Unitatea salvează lumea.

Banca Națională a Ucrainei a emis la date 23.02.2024 o bancnotă comemorativă de circulație, cu cupiura de 50 Grivne. Lansarea bancnotei a avut loc cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la data atacului Federației Ruse asupra Ucrainei din 24.02.2022. 

Pe avers, imaginea principală este harta Europei cu Ucraina evidențiată ca o inimă spre care converg mai vase de sânge, simboluri ale ajutoarelor morale, umanitare și militare primite de țară. Între vasele de sânge sunt plasate inimi, simboluri ale compasiunii și sacrificiului. Vasele de sânge sunt compuse din expresii în limba ucrainiană și în limba engleză: ajutor umanitar, sprijin politic pentru Ucraina, sprijin militar, sprijin pentru sectorul energetic ucrainian, asistență financiară. Textul mărit, plasat într-un cerc, este: sprijin militar pentru Ucraina. Pe fundal, silueta unui militar privind spre Vest. Deasupra hărții, pe cele două laterale, este acest text, tot în engleză și ucrainiană: unitate și solidaritatea cu poporul ucrainian aduc mai aproape victoria Ucrainei în lupta cu Rusia agresoare și salvează lumea din haos și întunericul violenței. În partea de sus, în filigran, două mâini strângând una pe alta. 

Pe revers, o compoziție din mai multe pătrate, cu mâini strângând una pe alta, simbolizând cooperare, asistența mutuală, încredere și parteneriat, totul pe fundalul tridentului, simbolul statului ucrainian. Deasupra tridentului sunt două cuvinte: unitate – forță! 

Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială si are dimensiunea de 80x165 mm (orientare verticală). Tiraj 300.000 buc., din care 150.000 destinate vânzării începând cu data de 07.03.2024, diferența urmând a intra în circulație. 


Surse: news.notafilia.pl, bank.gov.ua 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #ucraina #grivna


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu