Unele monede au căpătat nume proprii. Am vorbit despre "Brüning-Taler". Azi este vorba despre o monedă din Austria: "Nachtschilling" - schilling-ul de noapte.
Din 1925 moneda națională austriacă devine schilling (a se remarca scrierea diferită de shilling-ul britanic). După o perioadă în care monedele mari sunt emise în argint, în 1934 sunt introduse monede de circulație de 50 groschen şi un schilling din cupru-nichel, aliaj 75% cupru şi 25% nichel. Design-ul gravorilor Gudrun Baudisch şi Michael Powolny creează însă probleme. Moneda de 50 groschen are un diametru de 24 mm şi 5,5 g, în timp ce moneda de 1 schilling are 26 mm şi 7g.
Dimensiunile foarte apropiate, împreună cu imaginea identicã de pe avers, acvila bicefală care o succede pe cea imperială, face ca cele două monede să fie frecvent confundate, mai ales în lumină scăzută, ceea ce duce la supranumele de schilling de noapte pentru moneda de 50 groschen.În a treia imagine monedele sunt suprapuse, pentru a se vedea apropierea ca dimensiuni.
Pentru a se elimina confuzia, după doar un an moneda de 50 groschen este scoasă din circulație şi înlocuită cu o altă monedă, cu aceleaşi dimensiuni şi din acelaşi aliaj, dar la care valoarea este scrisă pe ambele fețe, pe avers acvila este micşorată, numele ţării uşor modificat (Osterreich în loc de Oesterreich) este adus deasupra stemei şi anul este mutat pe revers pentru a face monedele de 50 groschen şi 1 schilling diferențiabile.
Toată povestea primului schilling, inclusiv a celui nocturn, se termină în 1938 cu anexarea Austriei de către al treilea Reich (Anschluss).
P.S: nu mai îmi place titlul foiletonului. Vreo idee mai bună?
Bogdan Jovi
21.04.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu