#Rusia (2023) – nouă bancnotă de circulație de 5.000 Ruble

Banca Centrală a Rusiei a pus în circulație în luna octombrie a anului 2023, două noi bancnote: una cu cupiura de 1.000 de Ruble (retrasă rapid pentru biserica ortodoxă de pe bancnotă nu avea cruce pe cupolă, fapt ce a stârnit nemulțumirea BOR - imaginea de pe bancnotă prezenta biserica așa cum este în realitate) și una cu cupiura de 5.000 de Ruble, prezentată în cele ce urmează. 

Pe avers, imaginea principală prezintă monumentul Europa-Asia, din Ekaterinburg, având în fundal o panoramă a acestui oraș. Monumentul de pe bancnotă este unul din cele 20 de monumente dedicate întâlnirii celor două continente. Pe laterale este prezentată Casa Nicolai Sevastianof din Ekaterinburg, una din clădirile celebre ale orașului. În partea dreaptă se poate observa un cod QR. 

Pe revers, imaginea principală este ce a statuii Povestea Uralilor din orașul Celeabinsk, având în fundal o oțelărie (orașul este renumit pentru industria grea), pini și sonde de petrol. În partea dreaptă sus este harta Districtului Federal Urali. 

Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială, dimensiuni 157 x 69 mm. 


Surse: banknorenews.com, wikipedia.org, theguardian.com, brunomorandi.com, vsuete.com

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #rusia #rubla


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu