#SUA (2024) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovație Americană: Illinois

Monetăria SUA a pus în circuitul numismatic la data de 25.01.2024, prima monedă a seriei Inovație Americană din acest an, monedă dedicată statului Illinois, statul în care a fost inventat plugul din oțel. 

Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an. 

Pe revers este prezentată imaginea unui plug, așezat pe pământ, având în fundal preeria acoperită de iarba albastră. În partea de sus se menționează tema monedei și statul – plug din oțel, Illinois. În partea de jos se menționează numele țării. Lângă lama plugului inițialele BZ, Beth Zaika, designer-ul reversului. 

John Lane, fierar din Homer Township, Illinois, a fost inventatorul primului plug din oțel în anul 1833. Fierarul a obținut câteva lame de oțel de la un gater, pe care le-a prelucrat pentru a obține forma unui plug. 


Surse:usmint.gov, usacoinbook.com, coinworld.com, lewisu.edu, littletoncoin.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu