#Maroc (2023) – nouă generație de monede de circulație

Începând cu data de 24.11.2023, Banca Marocului a început un program de înlocuire a monedelor  și bancnotelor aflate în circulație. Primele lansate au fost monedele de circulație cu nominalul de 5, 10 Santimat, ½, 1, 5 și 10 Dirhami și o bancnotă cu cupiura de 100 Dirhami. În materialul de astăzi voi prezenta noile monede de circulație ale Marocului. 

Moneda de 10 Santimat are ca temă agricultura. Pe avers este prezentată stema națională, cu textul în partea de sus: Regatul Marocului. Pe revers, avem o ramură cu măslini și o presă de ulei. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul zece Santimat în partea de jos. 

Moneda de 20 Santimat are ca temă dezvoltarea sustenabilă și mediul. Pe avers este prezentată stema națională, cu textul în partea de sus: Regatul Marocului. Pe revers sunt prezentate panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul douăzeci Santimat în partea de jos. 

Moneda de ½ Dirhami are ca temă diversitatea culturală. Pe avers este prezentată stema națională, cu textul în partea de sus: Regatul Marocului. Pe revers sunt prezentate bijuterii marocane. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul jumătate de Dirham în partea de jos. 

Moneda de 1 Dirham are ca temă suveranitatea națională. Pe avers este prezentat portretul Regelui Mohamed al VI-lea, cu textul Regatul Marocului și Mohamed al VI-lea. Pe revers este prezentată stema națională. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul un Dirham în partea de jos. 

Moneda de 5 Dirhami, bimetalică (aur nordic în centru), are ca temă dezvoltarea Saharei marocane. Pe avers este prezentat portretul Regelui Mohamed al VI-lea, cu textul Regatul Marocului și Mohamed al VI-lea. Pe revers este prezentată o imagine stilizată a Pieței Mechouar din Laayoune. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul cinci Dirhami în partea de jos. 

Moneda de 10 Dirhami, bimetalică (inelul exterior din aur nordic), are ca temă dezvoltarea și infrastructura. Pe avers este prezentat portretul Regelui Mohamed al VI-lea, cu textul Regatul Marocului și Mohamed al VI-lea. Pe revers sunt prezentate podul Mahomed al VI-lea și un tren de mare viteză sub el. Împrejur motive florale, anii 2023 – 1445 în partea de sus, nominalul zece Dirhami în partea de jos. 

 

Surse: worldcoinnews.blogspot.com, bkam.ma, wikipedia.org, moroccoworldnews.com, hespress.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #maroco #santim #dirham


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu