Numismatică pentru toți - Episodul 42: #Germania

După primul război mondial economia germana este in colaps din toate punctele de vedere, inclusiv al disponibilității mijloacelor de plata. Pentru a face fata situației, fostele state germane si orașele state emit monede si bancnote locale, acceptate zonal, ceea ce le include in numismatica, chiar daca celebrele cataloage internaționale nu le clasifica in acest sens. De altfel Germania nu este singurul caz in care sunt emise "ersatzgeld", bani de necesitate, cunoscuți mai degrabă ca notgeld. Franța, Austria, Spania sunt alte câteva exemple, dar sa nu uitam de Regatul Unit si coloniile acestuia, in care monede emise privat suplineau insuficienta monetara a statului, diverse "tokenuri" fiind emise de-a lungul istoriei. 

Cum metalul devenise un bun prețios după război, in Germania au fost emise monede de necesitate din diverse aliaje metalice slabe (frecvent zinc si fier) si din alte materiale, printre cele mai cunoscute notgeld-uri non-metalice fiind cele din ceramica. 

In poze este o moneda de necesitate din Saxonia, 20 pfennig 1921. Emisa intr-un singur an, moneda este anulata relativ repede, notgeldurile ceramice fiind interzise in 1922, într-o încercare de revenire la moneda unica națională. Tentativa nereușită, urmata de o hiperinflație in care o pâine isi creste prețul de la 163 la 201 miliarde de mărci in decurs de un an (nov. 1922 - 1923). 

Ca majoritatea monedelor ceramice este turnata (nu putem vorbi de batere) la fabrica de porțelan din Meissen, recognoscibila dupa simbolul de pe avers, cele doua sabii curbe încrucișate, sub secera si spicele de grâu încrucișate, cu anul deasupra. 

Reversul include valoarea si numele landului, iar forma ușor lenticulara si marginea îngroșată reprezintă o încercare de a creste rezistenta monedei, principala problema a monedelor ceramice fiind fragilitatea. Moneda are aproape 2 cm diametru si aproape 3 mm grosime, dar cântărește doar 1,5 g datorita materialului non-metalic, si a fost emisa in 641.000 exemplare. 

Aparent, un colecționar pasionat de notgelduri a reușit sa numere peste 13.000 tipuri diferite de monede de acest tip, din peste 1700 state, teritorii sau orașe, dar din păcate informațiile furnizate de cataloage alcătuite de experți despre monedele de necesitate sunt inca destul de inconsistente. 

 

Bogdan Jovi 

31.03.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu