Numismatică pentru toți - Episodul 40 #Prusia

Astăzi este vorba despre un thaler care, dacă Germania ar fi o construcție, ar merita îngropat în fundație: un thaler prusac, apărut într-un singur an, 1871, la 10 ani după urcarea pe tron a lui Wilhelm, marcând victoria Prusiei asupra Franței. 

Cu 5 ani înainte, Prusia învinsese Austria, asigurându-și supremația asupra spațiului german și împingând-o pe aceasta din urma in dualitatea austro-ungară. In 1870-1871, Prusia învinge Franța lui Napoleon al III-lea, la Sedan fiind luat prizonier însuși împăratul, fapt ce va duce la finalul celui de-al doilea imperiu francez si instaurarea celei de-a treia republici. 

In urma războiului, chiar in sala oglinzilor de la Versaille, Wilhelm, rege al Prusiei, este proclamat împărat al Germaniei unite. Germania primește Alsacia si Lorena si o recompensă de război simbolic stabilită la aceeași valoare cu cea plătită de Prusia in 1807, la înfrângerea în fața lui Bonaparte. Monetar, noul imperiu va adopta marca de aur (goldmark), care va înlocui thalerul și celelalte monede regionale. 

Thalerul 1871 este numit si "talerul victoriei", traducerea inscripției "Sieges thaler". De altfel, în 1871 mai multe state germane aliate împotriva Frantei au emis monede marcând aceasă victorie. 

Standardul este al unui vereinsthaler, 18,52 g Ag 0,900, 33 mm/ 2,5 mm. Pe avers este profilul lui Wilhelm, titulatura de rege al Prusiei și litera A a monetariei Berlin. Pe revers, o alegorie a Prusiei, ca o figura feminină, încoronată, cu un scut cu stema Prusiei și sabie, într-o postură dominatoare, așezată pe un tron din care nu se vede decât soclul, ceea ce face ca personajul să pară că levitează. 

O moneda frumoasă, nu foarte rară (880.000 exemplare), dar deschizând o parte importantă a istoriei moderne.

 

Bogdan Jovi 

27.03.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu