#Filipine (2023) – nouă bancnotă comemorativă de 20 Piso

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea sa, la data de 03.07.1993, Banca Centrală a Filipinelor (Bangko Sentral ng Pilipinas) a emis o versiune comemorativă a bancnotei de circulație de 20 Piso. Din informațiile disponibile, bancnota a fost emisă la finalul lunii august, începutul lunii septembrie 2023. Nu am găsit informații dacă bancnota este pur comemorativă sau dacă este bancnotă de circulație. 

Pe avers, în partea stângă, este prezentat portretul lui Manuel L. Quezon (fost președinte al țării). În stânga portretului, este reprezentat momentul declarării limbii filipineze ca limbă națională (1935) iar în dreapta sa Palatul Malacanan. În partea dreaptă se află sigla comemorativă a evenimentului, alcătuită din cifra 30 și un vultur. 

Pe revers, în partea stângă este prezentată harta țării, cu indicarea locației Teraselor de orez din Banaue (parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, cu o vechime de peste 2.000 de ani). În partea dreaptă a hărții este prezentată o pisică indoneziană (Paradoxurus hermaphroditus philippinensis). Asemănarea este vagă cu pisica propriu-zisă, dar se pare că amenințată, ea reacționează scuipând ca o pisică. În fundal o imagine din regiunea Cordillera, de pe insula Luzon. 

Bancnota este prima bancnotă comemorativă din cadrul noi generații de bancnote filipineze.
Culoarea predominantă este cea portocalie, dimensiuni: 160x66 mm.


Surse: banknotesnews.com, bsp.gov.ph, kopiluwakdirect.com, wikipedia.org
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #filipine #piso #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu