#Insulele_Solomon (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație

Cu ocazia celei de-a 17-a ediții a Jocurilor Pacificului, găzduite pentru prima dată în istorie de către Insulele Solomon, Banca Centrală a acestei țări a pus în circulație la data de 27.10.2023, o bancnotă comemorativă de circulație din polimer, cu cupiura de 10 Dolari, dedicată acestui eveniment. 

Aversul seamănă foarte mult cu cel al bancnotei standard de circulație. În partea stângă avem o fereastră transparentă sub forma unui cap de vultur și a siglei Jocurilor Pacificului  (trei rame de vâslit așezate în apă). Imediat  la dreapta logoului apare și partea de text cu motto-ul Jocurilor: provoacă-sărbătorește-unește. Se mai pot observa steagul național al Insulelor Solomon și stema de stat încadrată de două plute pentru pescuit. Pe fundal, un model geometric abstract, inspirat din împletirea coșurilor tradiționale. 

Pe avers avem din nou sigla Jocurilor și o serie de sportivi din ramurilor sportive participante: rugby, baschet, ridicarea greutății, fotbal, atletism și culturism. Fundal cu același model geometric abstract. 

Bancnota are un tiraj de 1.000.000 buc., este tipărită pe suport din polimer, are dimensiunile de 135x66 iar culoarea predominantă este cea roșiatică. 


Surse: cbsi.com, banknotesnews.com, numista.com, athletics.org.nz, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #insulele_solomon #dolar #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu