#Polonia (2023) – nouă monedă comemorativă de circulaţie 5 Zloţi

Pe data de  08.11.2023, Banca Naţională a Poloniei a pus în circulaţie o nouă monedă din seria „Descoperă Polonia”, monedă dedicată Complexului Monahal Post-Cistercian din Gościkowo-Paradyż. 

 

Aversul monedei, realizat de Dobrochna Surajewska, este cel standard al monedelor de 5 Zloţi, fiind menţionate denumirea ţării, denominarea şi anul baterii.  În centru apare stema naţională a Poloniei, vulturul cu cioc de aur. 

Pe revers, realizat de  Paweł Pietras, în prim plan apare biserica mănăstirii, cu hramul Adormirea Sfintei Fecioare Maria și Sfântul Martin Episcopul și o parte a unei clădiri din cadrul complexului monahal. În partea de sus apare menționată localitatea Gościkowo-Paradyż iar în partea de jos se menționează Complexul Monahal Post-Cistercian. În partea dreaptă se poate observa o imagine latentă, fiind afișate fie inițialele Băncii Naționale (NBP), fie anul baterii 2023. 

Istoria mănăstirii începe în anul 1230, când Ordinul Cistercienilor primește ca donație nouă sate și localitatea Gościkowo. Construcția bisericii, în stil gotic, începe în anul 1250, fiind finalizată în 1288 și sfințită în 1397. Complexul monhal și biserica trec de-a lungul istoriei prin multiple episode de distrugere (războaie, incendii), varianta actuală a bisericii, în stil baroc, fiind construită dupa anul 1722. 

Ordinul cistercian este un ordin călugăresc catholic, constituit de constituit călugării mănăstirii benedictine din Cîteaux (în latină Cistercium) din Franța, care sub conducerea abatelui Robert de Molesme s-au decis în anul 1098 să respecte cu cea mai mare strictețe Regula Sfântului Benedict, așa cum a fost scrisă de Benedict de Nursia în anul 540. 

Moneda are un tiraj total de 1.000.000 buc. 


Surse: nbp.pl, news.notafilia.pl, wikipedia.org, zabytek.pl 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #polonia #zlot #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu