#Belgia (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 2 Euro

Pe data de 25 octombrie 2023, Monetăria Regală a Belgiei a lansat a doua monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, monedă dedicată aniversării a 75 de ani de la adoptarea dreptului la vot pentru femei. Moneda este a doua monedă belgiană de 2 Euro cu temă dedicată femeilor, prima fiind bătută în 2011, având ca temă Ziua Internațională a Femeii. 

Pe avers este prezentat simbolul lui Venus (un cerc cu o cruce în partea de jos), sub forma unui buletin de vot completat cu un creion. Pe circumferință, în diagonală, apare în flamandă și franceză textul ”Votul universal feminin”. În partea stângă se menționează 75 ani. În partea dreaptă, jos, imediat lângă cruce, inițialele IB, Iris Bruijns, cea care a realizat design-ul aversului.
Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Moneda are un tiraj de 125.000 buc. în variantă BU coincard (62.500 buc. în variantă franceză și 62.500 buc. în variantă flamandă) și respective 5.000 buc. în variantă proof. 

Femeile din Belgia au primit drept universal de vot la data de 27 martie 1948, după ce la data de 3 mai 1920 primiseră dreptul a vota și candida la la alegerile municipale și provinciale.


Surse: news.notafilia.pl, florinus.lt, herdenkingsmunten.be 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #belgia #euro #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu