Tot pe tema monedelor cu supra-batere, azi o moneda din Italia: 20 centesimi. De fapt, trei monede de douazeci de centesimi.
Prima, 1894, o moneda din nichel, 21 mm diametru, aproape 4 grame, cu margine zimtata, emisa in doi ani (1894-95) in timpul lui Umberto I, rege din 1878 pana in 1900, cand este asasinat la Monza. O moneda sobra, pe care nu apare numele regelui, ci doar coroana regala intr-o coroana de lauri pe o parte, pe revers cu valoarea intr-un cerc, imprejur fiind numele tarii si valoarea in litere. Literele KB de sub laurii de pe avers arata ca moneda este batuta in Berlin, existand si varianta emisa la Roma.
A doua moneda, tot nichel, dimensiuni aproximativ egale, margine neteda, 20 centesimi din 1918, sub Victor Emanuel III. Coroana apare deasupra scutului, cu numele Regatului pe avers, reversul cu valoarea intr-un hexagon si o coroana imprejur, cu litera R a monetariei Roma.
Cea de-a treia moneda, cea din 1919, arata legatura dintre celelalte doua: cea din timpul primului razboi este batuta peste prima, lucru vizibil datorita unei supra-bateri eronate, excentrice. Nichelul fiind necesar industriei de armament, s-a adoptat varianta transformarii vechilor monede, retrase din circulatie. De altfel, moneda de 20 c 1918-1920 este considerata de unii autori ca moneda de necesitate, fiind emisa doar in perioada razboiului, din 1908 pana in 1935 fiind in circulatie o alta moneda uzuala de 20 centesimi.
Supra-baterea a insemnat si transformarea muchiei, din striata in neteda, cum se vede in imaginea laterala, unde 1894 este asezata la baza. Pe cele mai multe monede se pot vedea inca urmele de zimti avute. De altfel, cu putina marire, se pot vedea urmele vechii monede si pe imagine celei de-a doua, un D fiind vizibil in stanga laurilor.
Ajunge pentru azi. Numai bine!
Bogdan Jovi
25.02.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu