Începând cu data de 21 August 2023, Banca Naţională a României a pus la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție, de 10 lei, din argint, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ion Voicu.
Aversul monedei prezintă un disc și brațul unui pickup, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”. Reversul monedei îl prezintă pe Ion Voicu cântând la vioară, numele violonistului și anii între care a trăit acesta „1923” și „1997”.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Detalii complete găsiți pe pagina https://bnr.ro/page.aspx?prid=22997 .
Ion Voicu a fost un violonist român de etnie romă, fost elev al lui George Enescu. Admis la Academia Regală de Muzică din București, a reușit să absolve cursurile, care durau șapte ani, în doar trei ani, în 1940. În anul 1946, Yehudi Menuhin a organizat la București un concurs muzical, iar Ion Voicu a obținut primul loc.
Din 1954, Ion Voicu a studiat la Conservatorul Ceaikovski cu violoniști celebri ca George Enescu și David Oistrakh. În 1956 Statul român i-a dat maestrului în folosință o vioară „Stradivarius”, fabricată în 1702.
În cei 50 de ani de carieră, Ion Voicu a susținut sute de concerte în întrega lume: la Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokyo sau Berlin. Cele peste 100 de LP-uri și CD-uri cu înregistrări ale concertelor sale i-au adus faima peste tot. De la opere uitate și readuse în actualitate, până la lucrări noi, scrise special pentru el de compozitori români și străini, din repertoriul lui Voicu nu a lipsit nimic. A cântat alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Leonid Kogan sau Igor Oistrah.
Surse: bnr.ro, wikipedia.com
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu