#Myanmar (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 20.000 Kyat

Banca Centrală a Myanmar a pus în circulație la data de 31.07.2023, o bancnotă comemorativă cu cupiura de 20.000 de Kyat, bancnota cu cea mai mare valoare dintre bancnotele aflate în circulație în țară. Motivul oficial al lansării acestei bancnote comemorative este finalizarea unei statui de 84 m înălțime în Naypyitaw, statuie ce îl prezintă pe Buddha așezat. Statuia este cea mai mare statuie a lui Buddha din lume. 

Pe avers, nu apare statuia cum v-ați fi așteptat, ci imaginea unui elefant alb. De ce? Pentru că pe data de 22.07.2023, în Myanmar s-a născut un elefant albinos, simbol al norocului și al șansei în cultura din Myanmar. Evident, acest eveniment rar a fost folosit în favoarea sa de junta militară aflată la conducerea țării din 2021, Băncii Centrale fiindu-i impusă această temă. 

Pe revers, apar două poduri, Sagaing și Irrawaddy, ca simbol al dezvoltării țării.

Bacnota este tipărită pe suport de hârtie specială, are dimensiunea de 150x70, culori predominante verde și galben. 


Ca fapt divers, utilizarea bancnotei a fost interzisă în parte de sud a țării, controlată de opoziție. Dupa anunțul punerii în circulație, moneda națională s-a depreciat, noua bancnotă fiind percepută ca semn al problemelor economice cu care se confruntă țara. 


Surse: banknotenews.com, monnews.org, dvb.no, banknoteworld.com, rfa.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #myanmar #kyat #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu