Numismatica pentru toti – Episodul 22: #India Britanică

Ultima oprire in India, deocamdata. Vorba cuiva, la cata istorie e acolo, sigur mai facem o escala, dar mai incolo. 

De data aceasta, o moneda din India britanica, sau British Raj, cum au fost cunoscute posesiunile britanice din India intre 1858 si 1947. Pana atunci, teritoriile fusesera administrate de o companie privata, East India Company, companie care la un moment dat avea o armata mai consistenta numeric decat coroana britanica. In urma revoltei din 1857, teritoriile intra in administrarea casei regale, pana in 1947, cand sunt divizate in doua dominioane, India si Pakistan, pe criterii religioase, ambele independente, dar sub tutela britanica. 

 

Moneda e 1 pice 1943, una dintre variantele catalogate in functie de aspectul coroanei, mai plata sau mai bombata la baza. 

Special la aceasta moneda e... gaura, fiind moneda cu cel mai mare orificiu central comparativ cu diametrul, gaura avand un diametru de 9,4 mm, la un diametru al monedei de 21,3 mm. Sistemul monetar l-am amintit in episodul anterior: 1 rupie = 16 annas = 64 pices, o perioada existand si o moneda de aur, 1 mohur = 15 rupii. 

O fata este doar cu un complicat desen, o coroana cu frunze. Pe cealalta sunt puse toate informatiile: valoarea in trei scrieri (engleza, hindi si pashto), anul, numele regelui George V si coroana britanica. Punctul mare de sub an arata ca moneda este batuta la monetaria Bombay, existand si monede cu alte simboluri in functie de monetarie.

 

Si mai este ceva special la aceasta moneda: este prima si singura moneda din India britanica regala care nu are pe ea chipul regelui, cel mai probabil datorita gaurii centrale. Sau...?


29.01.2021
Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu