#Franţa (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 2 Euro

    Monetăria din Paris a prezentat astăzi,  25.01.2022, prima monedă comemorativă de 2 Euro a Franţei din acest an. Tema monedei este aniversarea a 90 de ani de la naşterea fostului preşedinte francez Jaques Chirac.


    Pe avers este prezentat portretul lui Jaques Chirac, din profil, privind spre dreapta, spre viitor. În partea de jos sunt inscripţionate numele său şi anii vieţii 1932-2019. Portretul şi numele lui Jaques Chirac se intersectează cu simbolul Euro (simbolizând susţinerea sa pentru proiectul monedei unice europene şi pentru integrarea europeană). În fundal apare drapelul naţional francez, cele trei culori ale sale fiind prezentate conform culorilor heraldice (albastru prin linii orizontale, alb prin spaţiul gol, fără model iar roşu prin linii verticale). Literele RF din drepta, prescurtarea de la Republique Francaise, sunt mult mărite, simbolizând mandatele sale de preşedinte. În partea de sus apare anul emiterii 2022, iar în partea de jos se observă mărcile monetăriilor.


    Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro.

    Moneda are un tiraj de 10.000 buc., toate în varianta coincard şi este disponibilă din data de 07.02.2022 la preţul de 10 Euro.


Surse: news.notafilia.pl, monnaiedeparis.fr, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #franţa #2euro #2euro2022 #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu