Numismatica pentru toti - episodul 10 #Rusia

Azi URSS. Nu Rusia, nu RSFSR, doar URSS. Sau CCCP, cum apare pe toate monedele acronimul slavon de la Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik. Din categoria "daca stiai de la ce vine prescurtarea, ai peste 40 de ani".  😃

 


Am ales moneda de 15 kopeks, prima data ca e valorea aceea ciudata imprumutata si la noi la 15 bani si a doua data pentru ca e una dintre valorile la care va pot prezenta seria de circulatie (aproape) completa.

Incepem cu 1924, anul in care moare Lenin si vine Stalin la putere, cand sunt emise in argint de 500 primele monede URSS de 15 kopeici. Designul e simplu, caracteristic monedelor socialiste, pe o parte cu stema, CCCP si sloganul binecunoscut "Proletari din toate țările, uniți-vă!", iar pe avers valoarea si anul incadrate de spice. In 1931 se retrag toate monedele de Ag si se trece la varianta de cupru-nichel, cu aversul aproape identic, disparand doar CCCP, iar reversul mai elaborat, cu un muncitor care tine un scut cu valoarea, prescurtata la 15 kop, imagine care se regaseste si pe monedele de 10 si 20 copeici. Cifrele anului, deasupra scutului, poarta dupa ele un "G.", prescurtarea de la "an" in rusa.

Din 1935 pana in 1960 tiparul devine monoton, stema si CCCP pe o fata, valoarea intr-un fel de octogon cu spice si an pe cealalta. Totusi sunt 4 monede diferite din acest interval. Variatiile apar in stema, in conformitate cu modificarea acesteia in functie de numarul republicilor, reflectat de numarul benzilor care inconjoara coroana de spice: 7 in 1935-36, 11 intre 1937 si 1946, 16 intre 1948 si 1956, cu noile tari alipite (o banda era RSS Moldoveneasca), 15 dupa 1957 odata cu "retrogradarea" Republicii Karelo - Finice si inglobarea ei in RSS Rusa. Pe stema oficiala fiecare banda are inscris numele republicii in limba respectiva, dar pe monede inscriptiile nu sunt vizibile, datorita dimensiunii.

In 1961 se schimba reversul, disparand octogonul, toate monedele uzuale, de la o copeica la o rubla capatand acelasi design, ramas neschimbat pana la dizolvarea uniunii in 1991. Abia acum sunt demonetizate toate celalte monede sovietice emise anterior.

Mai exista si o moneda aniversara de circulatie, aparuta in 1967, la 50 ani de la revolutie. Stema si valoarea sunt puse impreuna pe o fata, cealalta fiind dedicata unui grup statuar si anilor 1917 - 1967. Statuia a fost creata pentru Expozitia Mondiala 1937 Paris, adusa la Moscova si daca vi se pare cunoscuta fara sa trecut prin capitala rusa, probabil e din cauza vreunui film Mosfilm, fiind logo-ul studioului si aparand pe genericul de start.

Ziceam ca seria monedelor de circulatie este aproape completa, pentru ca unele cataloage includ ca emisiune de circulatie si o moneda din 1958. Tirajul acestui an nu a fost niciodata introdus in circulatie, fiind retopit, ceea ce face alti autori sa il catalogheze ca proba. Pentru ca pretul de catalog este de cateva mii de euro, parca sunt de acord cu cei din urma.😉 

 

20.12.2020
Bogdan Jovi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu