#Liberia (2022) – două noi monede de circulație de 5 și 10 Dolari Liberieni

Începând cu trimestrul al IV-lea al anului trecut, Banca Centrală a Liberiei a pus în circulație două noi monede, de 5 și 10 Dolari Liberieni, ca element final al procesului de înnoire al banilor aflați în circulație început încă din anul 2021. Într-o postare viitoare voi prezenta și noile bancnote liberiene intrate în circulație în 2022.

 



Moneda de 5 DL are pe avers portretul lui Edward James Roye (al 5-lea președinte al țării) încadrat într-un cerc. Sub portret se află o imagine latentă, afișându-se alternativ L$5 sau cinci stele. Pe exteriorul cercului, în partea de sus, este menționat numele țării, iar în partea de jos nominalul monedei, în litere. Pe revers este prezentată harta țării peste care este așezată cifra 5. În partea de sus apare textul Lone Star Forever (Stea singuratică pentru totdeauna), numele unui cântec patriotic renumit în Liberia, compus de al 18-lea președinte al țării, Edwin Barclay. În partea de jos este menționat anul baterii, 1922.


Moneda de 10 DL are pe avers portretul lui Joseph Jenkins Roberts (primul președinte al țări)  încadrat într-un cerc. Sub portret se află o imagine latentă, afișându-se alternativ L$10 sau cinci stele. Pe exteriorul cercului, în partea de sus, este menționat numele țării, iar în partea de jos nominalul monedei, în litere. Pe revers este prezentată harta țării peste care este așezată cifra 10. În partea de sus apare textul Lone Star Forever (Stea singuratică pentru totdeauna), numele unui cântec patriotic renumit în Liberia. În partea de jos este menționat anul baterii, 1922.

Surse: cbl.org.lr, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #liberia #dolar #ab2023 #numaidesprebani



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu