#Ucraina (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 10 Grivne: Forţele Speciale

Banca Naţională a Ucrainei a pus în circulaţie la data de 22.07.2022, o nouă monedă comemorativă de circulaţie de 10 Grivne. Moneda este dedicată „Forţelor de Operaţiuni Speciale din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”. Moneda este a 14-a seriei, iar tirajul este de 1.000.000 bucăţi.



Aversul monedei prezintă emblema Forţelor de Operaţiuni Speciale (un lup, având în fundal o coroană de lauri, iar în partea de jos motto-ul „Vin la tine”). În partea de sus este menţionat numele ţării, în partea dreaptă apare stema de stat, iar în partea de jos se mneţionează valoarea nominală a monedei şi anul baterii 2022.

Pe revers este prezentat un soldat al Forţelor Speciale, în echipament de luptă, având în fundal silueta prinţului Sviatoslav cel Viteaz, purtând o sabie şi un scut. Motto-ul Forţelor Speciale, „Vin la tine”, este de fapt îndemnul la luptă al aceluiaşi prinţ. Pe circumferinţă se menţionează „Forţele de Operaţiuni Speciale din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”

Forţele de Operaţiuni Speciale sunt cea mai tânără şi mai modernă ramură a a Forţelor Armate Ucrainiene, luând naştere după cucerirea Crimeei de către Rusia.



Surse: ukrgate.com, numismatica-visual.es, Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu