#Canada (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Dolar: 175 de ani de la nașterea lui Alexander Graham Bell

În luna octombrie a acestui an, Monetăria Regală a Canadei a pus în circulaţie o monedă comemorativă de circulaţie de 1 Dolar, dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea marelui inventator Alexander Graham Bell. Moneda are un tiraj total de 3 milioane de bucăţi, din care 2 milioane sunt în versiune color. Monedele sunt similare ca design, moneda color având în zona centrală a parte de culoare albastră.

 


Aversul monedei, este realizat de artista Susanna Blunt şi prezintă efigia Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii.

Pe revers este portretul lui Alexander Graham Bell, lângă care apar două dintre cele mai importante creații ale sale realizate în Canada: Săgeata de Argint, primul avion canadian cu pilot și HD-4, un vas cu aripi portante. Ambele aparate au fost probate la Lacul Bras d’Or , reprezentat în fundal, sub forma unor valuri. Se mai pot observa semnătura inventatorului și textul 175 ani (scris în engleză și franceză). Inițialele CG din partea dreaptă a portretului aparțin lui Christopher Gorey, designerul reversului.

 


 

Alexander Graham Bell, cunoscut cel mai bine ca și cel care a brevetat telefonului în SUA. După această invenție, Bell s-a retras în Canada, unde a continuat cercetările și experimentele, realizând produse din domeniul aviației, medicinii etc.

Surse: coinsandcanada.com, newswire.ca, coinsunlimited.ca, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #canada #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu