#Cambogia (2022) – două noi bancnote de circulație de 200 și 2.000 Rieli

La data de 14.11.2022, Banca Națională a Cambogiei a pus în circulație două noi bancnote, una cu cupiura de 200 Rieli și una cu cupiura de 2.000 Rieli. Bancnota de cupiura de 200 Rieili nu este nouă, ea mai aflându-se în circulație și in perioada anilor 1990, discutând astfel mai degrabă de o reintroducere în circulație. 



Bancnota de 200 Rieli are dimensiunea de 138x64 mm, este tipărită pe suport de hârtie specială și are ca și culori predominante griul și portocaliul. Pe avers apare portretul din adolescență al Regelui Norodom Sihamoni. În partea stângă este prezentată statuia Naga, dragonul/șarpele cu cinci capete (sculptură datând din secolul al X-lea). Pe fundal este o sculptură bogat ornamentată. Pe revers este prezentat Pavilionul Lunii din Palatul Regal din Phnoh Penh, având expus portrtul fostului Rege și Prim-Ministru Norodom Sihanouk. În partea dreaptă, în prim-plan, este statuia Regelui Sisowath, expusă la Muzeul Național al Cambogiei. 


Un element controversat al acestei bancnote este filigranul care îl prezintă pe Regele Elefanților Airavata, însă imaginea este cât se poate de asemănătoare cu cea de pe steagul Regatului Laos. 


Bancnota de 2.000 Rieli are dimensiunea de 146x68 mm, este tipărită pe suport de hârtie specială și are ca și culori predominante maroul și galbenul. Aversul este practic similar cu cel al bancnotei de 200 Rieli, Regele Norodom Sihamoni fiind însă acum portretizat ca și adult. Singura diferență este prezenta unui element de identificare pentru persoanele cu deficiență de vedere. Pe revers apar imagini de la Templul Prasat Tao, cu intrarea străjuită de un chinthe (Rege Leu) 



Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, nbc.org.kh, wikipedia.org, weart.com, beyondangkor.org, facebook.com/nationalbankofcambodiaofficial

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #cambogia #riel #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu