#Mexic (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 20 Pesos: Bicentenarul Marinei-Armadei Mexicane

La data de 04.10.2022, Banca Naţională a Mexicului a pus în circulaţie o nouă monedă comemorativă de circulaţie, bimetalică, de 20 Pesos, dedicată aniversării bicentenarului Marinei-Armadei Mexicane. Aniversarea propriu-zisă a Bicentenarului a avut loc anul trecut, în 2021.



Pe aversul monedei apare stema Statelor Unite Mexicane, având menţionat deasupra numele oficial al Mexicului. Stema, reprezentând un vultur pe un cactus devorând un şarpe cu clopoţei, are un dublu sens: pentru azteci, a fost un semn trimis de zei (vulturul aşezat pe un cactus), pentru a le arăta unde să-şi construiască oraşul capitală Tenochtitlan. Ulterior, spaniolii au introdus în imagine şarpele (animal venerat de azteci ca simbol al înţelepciunii şi al creaţiei), imaginea fiind reinterpretată ca lupta dintre bine şi rău sau ca victoria misionarilor creştini.

Pe revers apare portretul locotenentului José Antonio de Medina Miranda (primul Secretar/Ministru al Secretariatului de Stat pentru Război şi Marină, înfiinţat în anul 1821, chiar în data de 4 octombrie). În fundal este prezentată goleta Iguala (prima navă a Armadei Mexicane, arborând steagul naţional la data de 17.04.1822), iar în prim-plan o fregată modernă de patrulare oceanică. 
Între goletă şi portet apare ca şi element de siguranţă o imagine latentă cu o ancoră. În partea de sus se menţionează Bicentenarul Marinei-Armadei mexicane, iar în partea de jos apare valoarea monedei, flancată de anii 1821-2021.


Surse: banxico.org.mx, mexicodailypost.com, mexico.detailzero.com, numismatica-visual.es, news.notafilia-pl, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu