#Slovacia (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: 300 de ani de la construirea primei pompe atmosferice de apă pentru mine din Europa continentală

Miercuri, 05.10.2022 Banca Naţională a Slovaciei a pus în circulaţie o nouă monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro, monedă dedicată aniversării împlinirii a 300 de ani de la construirea primei pompe atmosferice de abur din Europa continentală, destinată extragerii apei din mine. Pompa a fost proiectată şi construită în 1772 în localitatea Nova Bana de către inginerul englez Isaac Poter.



Pe avers este prezentată o vedere în secţiune a unei astfel de pompe. În partea stângă, pe verticală, apare semnătura inginerului Isaac Poter. Tot în partea stângă, se observă marca monetăriei din Kremnica şi iniţialele designerului Peter Valach. În partea dreaptă, tot pe verticală, sunt menţionate numele ţării şi anii 1772 - 2022.

Reversul monedei este cel standard al monedelor Euro.

Tirajul monedei este de 1.000.000 de buc., din care 5.000 sunt versiune proof.

Pompa atmosferică, sau pompa Newcomen a fost inventată de Thomas Newcomen în 1712, sute de exemplare fiind construite în secolul al XVIII-lea.


Surse: nbs.sk, Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu