#Uzbekistan (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 200.000 Som

Banca Centrală a Uzbekistanului a pus în circulaţie la data de 15.07.2022, o nouă bancnotă cu cupiura de 200.000 Som. Bancnota este tipărită pe hârtie specială, are dimensiunea de 152x69 mm şi este de culoare turcoaz, cu un fundal bogat ornamentat cu motive tradiţionale în diverse culori.



Pe avers este prezentat Xudoyorxon O’rdasi (Palatul hanilor) din Kokand, regiunea Fergana. În partea dreaptă a palatului apare harta ţării pe care este marcat Drumul Mătăsii. În dreapta hărţii, în filigran, apare o cămilă, simbol al Drumului Mătăsii.

Pe revers sunt prezentate ruinele oraşului Aksikent din regiunea Fergana. În zona centrală apare un element de securitate sub forma unei rodii, iar în partea dreaptă jos, apar vase ceramice (din care unul este decorat cu două capete de şarpe) descoperite în regiunea Fergana.

Regiunea Fergana (în traducere valea înconjurată de munţi) este considerată perla Uzbekistanului, atât datorită peisajelor din zonă, cât şi datorită celor 113 situri arheologice şi peste 200 de obiecte istorice descoperite în zonă. Această bogăţie culturală a zonei se datorează locaţiei geografice, regiunea fiind strabătută de Drumul Mătăsii şi fiind parte a diferite stăpâniri de-a lungul istoriei sale.




Surse: banknotenews.com, cbu.uz, blogs.timesofisrael.com, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu