#Sudan (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 1000 Lire Sudaneze

La data de 06.06.2022, Banca Centrală a Sudanului a anunţat punerea în circulaţie a unei noi bancnote cu cupiura de 1.000 Lire Sudaneze, ca parte a eforturilor de a ţine sub control inflaţia care afecteză economia acestei ţări. Bancnota este tipărită pe hârtie specială, are culoarea predominantă albastră iar dimensiunile sunt de 160x74 mm.



Pe avers, imaginea principală prezintă un siloz de cereale. În partea de sus şi de jos apar două benzi cu motive florale. În partea stângă sunt marcajele pentru persoanele cu deficienţe de vedere, iar în partea stângă se poate observa un element de securitate cu o floare de hibiscus. Imaginea în filigran reprezintă un cap de pasăre secretară, pasărea simbol național a Sudanului. Cea mai mare partea a informaţiei de pe avers este prezentată în arabă.

Pe revers, avem un colaj cu o cascadă din munţii Jabal Marra, o parte din munţii Taka iar în faţa lor un grup de agricultori lucrând pământul. În partea stângă a imaginii apar câteva fire de mei. Informaţia de pe revers este prezentată în limba arabă.



Data de pe bancnotă, iunie 2019, are de-a face cu data la care fusese prognozată iniţial lansarea bancnotei şi subliniază faptul că bancnota trebuia lansată de mult.



Surse: news.notafilia.pl, cbos.gov.sd, flickr.com, dabangsudan.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu