În data de 06.06.2022. Monetăria SUA a pus la vânzare, în cantitate limitată, a treia monedă de 25 cenţi din seria “Femei Americane”, monedă dedicată şefei naţiunii Cherokee, Wilma Pearl Mankiller. Evenimentul a avut loc în Tahlequah, la Muzeul Capitol, Muzeul Naţional al naţiunii Cherokee. Moneda va fi disponibilă publicului larg începând cu data de 14.06.2022.
Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie.
Reversul, realizat de Benjamin Sowards şi Phebe Hemphill, o prezintă pe Wilma Pearl Mankiller, îmbrăcată în haine tradiţionale, privind hotărâtă spre viitor. În partea dreaptă apare steaua în şapte colţuri a naţiunii Cherokee. Peste portret apare numele, funcţia de Mare Şefă şi numele naţiunii Cherokee în alfabetul tradiţional.
De origine mixtă (irlandeză, cherokee şi olandeză), Wilma Pearl Mankiller (Mankiller provine de la gradul militar avansat câştigat de unul din strămoşii ei) a devenit în 1985 prima femeie care a obţinut titlul de Şef al naţiunii Cherokee, funcţie pe care a deţinut-o până în 1995, vreme de 3 mandate. În această perioadă a reuşit să mărească de trei ori numărul celor care s-au recunoscut ca membrii ai naţiunii, a dublat rata de angajare a membrilor şi a lansat multiple programe sociale dedicate copiilor, sănătăţii sau obţinerii de locuinţe. În 1998 a primit cea mai înaltă distincţie civilă a SUA, Medalia Prezidenţială a Libertăţii.
Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an şi va prezenta personalităţi feminine americane din domeniul artelor, ştiinţei, drepturilor civile etc.
Surse: usmint.gov, britannica.com, usatoday.com, anadisgoi.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu