#Filipine (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 1.000 Piso

Noua bancnotă de circulaţie de 1.000 Piso a fost pusă în circulaţie de către Banca Centrală a Filipinelor la data de 22.04.2022. Anunţată încă din luna decembrie a anului 2021, noua bancnotă din polimer a fost primită cu reţinere de societatea filipineză, nu toată lumea acceptând modificările aduse.


Pe aversul bancnotei apare capul unui vultur filipinez, simbolizând vederea clară, libertatea şi forţa. Vulturul filipinez a fost declarat pasăre naţională în 1995, fiind protejat prin lege. Fereastra transparentă din partea stângă sus are forma unei flori de iasomie specifică zonei (Jasminum sambac), floarea naţională a Filipinelor.

Reversul bancnotei este similar cu cel al vechii bancnote de 1000 Piso, tipărită pe hârtie specială. Sunt prezentate harta ţării pe care este evidenţiată locaţia Parcului Naţional “Tubbataha Reefs Natural Park” (inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO) şi o scoică producătoare de perle (Pinctada maxima). Fundalul prezintă un peisaj marin.

Bancnota a provocat multe discuţii, deoarece este prima bancnotă de 1.000 de Piso pe care nu apar cei trei eroi ai rezistenţei anti-japoneze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: Jose Abad Santos, Vicente Lim şi Josefa Llanes Escoda. Bancnota de 1,000 de Piso a fost pusă în circulaţie în anul 1991, înainte de aceasta, bancnotă cu cupiură similară fiind în circulaţie doar în timpul ocupaţiei japoneze. De asemenea, reprezentanţii industriei arborelui de abaca, un bananier al cărui fibră este utilizată la obţinerea săculeţilor pentru ceai şi la fabricarea hârtiei speciale pentru tipărirea de bancnote, au pierdută o sursă majoră de venituri.



Surse: numista.com, coinsweekly.com, coinworld.com, bria.com.ph



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu