#Coreea_de_Nord (2022) – nouă bancnotă de necesitate/donpyo de 50.000 Woni

Conform Radio Free Asia, Coreea de Nord a pus în circulaţie în această primăvară o nouă bancnotă de necesitate/cupon cu valoarea de 50.000 Woni. Este a a doua bancnotă de necesitatea emisă de Coreea de Nord, prima, apăruta undeva în a doua jumătate anului trecut, având valoarea de 5.000 Woni. Dacă prima bancnota de necesitatea avea ca scop atragerea sumelor de bani aflate la populaţie, această nouă donpyo are ca scop utilizarea ei ca mijloc de plată între firme, pentru a se putea ţine o evidenţă clară a investiţiilor făcute de către firme şi pentru a se preveni risipa şi corupţia.



Cuponul are culoarea predominantă verde. Pe avers este prezentat muntele sacru al coreenilor (din ambele state), muntele Paektu. Se poate observa şi stema de stat a Coreei de Nord. Informaţiile de pe avers sunt numele ţării, numele băncii naţionale, anula emiterii Juche 111 (2022; numerotarea anilor în Coreea de Nord începe cu anul 1912, anul naşterii lui Kim Il Sung, tatăl naţiunii).

Pe revers, predomină elementele grafice de fundal, în zona centrală apărând valoarea bancnotei de necesitate. Se poate observa emblema Băncii Centrale a Republicii Demeocratice Populare a Coreei de Nord. Seria, semnătura au fost şterse din motive de siguranţă.


Se presupune că aceste bancnote de necesitate sunt tipărite în încercarea de a ţine sub control inflaţia (nu se tipăresc Woni). În Coreea de Nord, în paralel cu moneda naţională circulă şi haengpyo (un fel de file CEC) iar de anul trecut şi donpyo.

Surse: news.notafilia.pl, dailynk.com, rfa.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu