Croaţia (2022) – lansarea monedelor Euro croate, un drum plin de dificultăţi


Banca Naţională a Croaţiei (BNC) a prezentat la data de 04.02.2022, designul final al monedelor Euro şi Euro-cent, ce urmează a intra în circulaţie începând cu anul 2023. Prezentarea ofcială a avut loc după ce în prealabil, la 28.01.2022, design-ul fusese aprobat şi de Consiliul Uniunii Europene. Deşi temele erau cunoscute încă din vara anului trecut, prezentarea acestora transpusă pe monede, a generat reacţii pozitive nu doar în Croaţia, ci şi în comunitatea numismatică. Ca să dăm Cezarului ce este al Cezarului, monedele arată foarte bine.




Moneda de 2 Euro prezintă harta Croaţiei, pe un fundal în carouri. Moneda de 1 Euro prezintă un jeder pe o creangă (referire la numele actual al monedei naţionale, kuna), pe acelaşi fundal în carouri. Pe cantul monedelor apare textul O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO – O, frumoasă, dragă şi dulce libertate (din poemul lui Ivan Gundulic, “Dubravka”, sec. XVII). Monedele de 10, 20 şi 50 Euro-cenţi au portretul lui Nikola Tesla (etnic sârb, dar născut pe teritoriul Croaţiei în perioada imperiului Austro-Ungar), înconjurat de câmpuri magnetice, pe acelaşi fundal în carouri. Monedele de 5, 2 şi 1 Euro-cent prezintă prescurtarea internaţională a Croaţiei, HR, scrisă în alfabet glagolitic (cel mai vechi alfabet slav).

Dacă până în momentul prezentării oficiale, singura problemă era prezentată de opoziţia Serbiei faţă de utilizarea portretului lui Nikola Tesla pe monedele croate, în data de 08.02.2022, mai apare una: designul pentru moneda de 1 Euro este retras şi BNC anunţă organizarea unui nou concurs, doar pentru aversul monedei de 1 Euro. 



Motivul? Designerul monedei s-a inspirat dintr-o poză a unui fotograf britanic, Iain H Leach, fără să-l informeze sau să-i ceară acestuia aprobarea. Fotograful britanic a aflat de furt din mesajele trimise de diferite persoane care îi atrăgeau atenţia asupra celor întâmplate.

Nu ne rămâne decât să aşteptam şi să sperăm că noul design va fi cel puţin la fel de reuşit ca şi primul.



Surse: news.notafilia.pl, theguardian.com, coinworld.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu