Începând cu data de 23 septembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck.
Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, inscripția „ROMANIA” și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă portretul, numele Ceciliei Cuțescu-Storck și anii între care aceasta a trăit „1879”, „1969”.Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 510,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Detalii complete găsiți pe pagina BNR: https://bnr.ro/page.aspx?prid=25122
Cecilia Cuțescu Storck (1879-1969) a fost prima femeie angajată profesor într-o academie de arte de stat din Europa. A predat pictura şi artele decorative în Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
În anul 1916, Cecilia Cuțescu Storck devenea prima profesoară la catedra de arte decorative de la Universitatea de Arte Frumoase din București, deținând această catedră până în anul 1947, fiind de altfel și prima femeie profesor care a fost angajată la o academie de artă, de stat, din Europa. În această perioadă preia și execută și o serie de picturi murale, decorative, de mari dimensiuni: „Agricultura, Industria, Comerțul” (1916) aflată în holul Băncii Marmorosch – clădire proiectată de arhitectul Petre Alexandrescu, „Istoria Negoțului Românesc” din Aula Academiei de Studii Economice (1933) sau plafonul Sălii Tronului din Palatul Regal: „Apologia artelor românești”.
Activitatea ei a fost răsplătită în țară, în anul 1957, cu titlul de Maestru Emerit al Artei. În ultimii ani de viață s-a ocupat în principal de asigurarea funcționării muzeului, organizat în propria casă: Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.
Surse: bnr.ro, curatorial.ro, sensoarte.ro
#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #romania #leu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu