Numismatică pentru toți – Episodul 69: #Spania

În 1936 izbucnește în Spania războiul civil, între cele două tabere cunoscute ca republicană și naționalistă, cu susținerea altor state, ceea ce l-a făcut pe ambasadorul SUA la Madrid din acea perioadă să considere conflictul o repetiție mascată pentru al doilea război mondial. 

Din punct de vedere numismatic se ajunge la situația ca fiecare tabără să emită monede proprii, unele de circulație regională, altele națională. Prima pereche de monede sunt cele de 25 centime emise în război la nivel național, aparținând fiecărei tabere. 

Cea republicană emisă la Madrid în 1938 este o monedă din bronz, de aproape 5 g și 21,5 mm. Simbolistica este una "revoluționară", un lanț care se rupe deasupra unei cărți deschise, pe pagini fiind scrise "știință" și "artă" (ciencia/ arte), denumirea Republicii Spaniole apărând deasupra. Cea naționalistă, deși apare cu anul 1937, "al doilea an triumfal", este emisă la Viena în 1938 (Viena era inclusă în al treilea Reich în acel moment), la comanda guvernului naționalist din Burgos. Numele țării apare ca Espana (Una, Grande, Libre), însoțit de simbolul falangei spaniole, mănunchiul de săgeți și jugul, pe revers apărând stema Spaniei. Moneda este bătută în cupru- nichel, cu un diametru de 25 mm și greutate de 7 g. La momentul emiterii monedei naționaliștii controlau deja majoritatea teritoriului spaniol.

În perioada războiului, pentru a face față deficitului monetar, au fost emise monede la nivel regional, de către ambele tabere, sub tutela consiliilor regionale, cum sunt moneda de 2 pesetas 1937 din Asturia & Leon sau cea de 1 peseta 1937 din Santander, Palencia & Burgos, monedele emise de Guvernul Țării Bascilor (Euzkadi) în 1937, cunoscute ca "pesetas vasca", singurele monede din perioada modernă emise în contextul autonomiei regionale în această zonă. 

Pentru o imagine totală a haosului monetar, în 1938, pentru a încerca suplinirea necesarului de monede, guvernul republican apelează la o altă variantă temporară: monedele de carton, un simplu disc de carton de aproximativ 35 mm diametru și aproximativ jumatate de milimetru grosime, cu stema țării pe o parte, pe cealaltă fiind aplicat un timbru care dă valoarea. În unele cazuri, cum e moneda din dreapta, timbrul are și supratipar, valoarea inițială de 1 peseta fiind modificată în 45 centime. Cum războiul s-a încheiat la începutul anului 1939 cu victoria naționaliștilor și instaurarea regimului Franco, aceste și aceste "monede" au avut o viață foarte scurtă. 


Bogdan Jovi 

18.07.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu