#SUA (2024) – nouă monedă comemorativă de 25 Cenți: Celia Cruz

Începând cu data de 5 august 2024, Monetăria SUA a pus în vânzare a patra monedă din 2024 a seriei ”Femei Americane”, monedă dedicată cântăreței Celia Cruz. 

Celia Cruz (1925 - 2003)a fost o cântăreață cubano-americană, una dintre cele mai populare artiste latino (peste 10.000.000 de albume vândute),  supranumită Regina Salsei. Cariera ei a fost răsplătită cu numeroase premii, printre care 4 premii Latino Grammy, Medalia Națională a Artelor și un premiu Grammy post-mortem pentru întreaga activitate. 

Pe reversul monedei este reprezentată cântând și dansând, îmbrăcată într-o rochie de rumba. În stânga ei este scris azucar! (zahăr!), o expresie pe care o folosea des în concertele ei (originea acestei expresii are de-a face cu originile ei cubaneze). În partea de sus se menționează numele țării, iar în partea de jos numele artistei, Celia Cruz. 

Aversul monedei prezintă portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenți bătute începând cu anul 1932. Deși favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi inițialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie. 

Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an și va prezenta personalități feminine americane din domeniul artelor, științei, drepturilor civile etc. 


Surse: usmint.gov, wikipedia.org, music.si.edu 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu