Numismatică pentru toți - Episodul 61: Africa Ecuatorială Franceză

Despre francul din Africa Ecuatorială Franceză am mai vorbit în zona cameruneză, dar aș face o scurtă recapitulare. 

În 1910 teritoriile franceze din Africa centrală sunt organizate sub forma Africii Ecuatoriale Franceze, dar primele monede proprii, franc al Africii Ecuatoriale Franceze, sunt bătute abia în 1942/43, 50 centimes, foarte asemănătoare cu cele din Camerun, emise de guvernul francez în exil și scoase la Pretoria (Africa de Sud, la vremea respectivă colonie britanică). 

În 1939 apăruse ideea, implementată abia în 1945, unei monede separate pentru coloniile din Africa, numită franc CFA (de la Colonies françaises d'Afrique), pentru a nu fi impactate de devalorizarea francului francez în timpul și după război. În 1948 sunt emise monede de 1 și 2 franci, din aluminiu, cu o față comună tuturor coloniilor franceze, imaginea libertății (Mariana), cu căciulă frigiană cu aripi și nave în fundal, cu textul Republique Française - Union Française. Reversul este identic cu cel al monedei de 1 franc 1948, Camerun, cu o gazelă (Gazella leptoceros), dar având inscripția Afrique Equatoriale Française, spre deosebire de Territoire du Cameroun de pe cea cameruneză. Instituția responsabilă era Casa Centrală a Franței de peste mări, Caisse Centrale de la France d’Outre-Mer (CCFOM). 

În 1955, este creat l’Institut d’Emission de l’Afrique Equatoriale Française et du Cameroun (I.E.A.E.F.C), care înlocuiește Casa Centrală, emițând monede doar în 1958, cu valori de 5, 10, 25 franci, în aluminiu bronz, având pe avers cele trei gazele elan gigante și denumirea institutului, circulând în cele patru posesiuni franceze (Chad, Gabon, Congo francez și Obangui-Chari) și Camerun, teritoriu cu statut de mandat. 

În 1959, ca preambul al independenței statelor din zonă, Institutul este înlocuit de Banque Centrale des Etats de l’Afrique Equatoriale et du Cameroun (B.C.E.A.E.C.). Din 1961 monedele din noile republici create în anul anterior: Gabon, Chad, Republica Africii Centrale, Congo (a nu se confunda cu Republica Populară și Democrată Congo) și Camerun au un design aproape identic cu cele anterioare, dar cu denumirea noii bănci. 

Cum numele băncii se modifică în 1972 în Banque des Etats de l’Afrique Centrale (B.E.A.C), din 1973 monedele schimbă textul cu noul nume, până în 2003, în 2006 apărând o nouă serie de monede cu un design complet diferit. 

Începând din 1985, o fostă colonie spaniolă, Guinea Ecuatorială, aderă la francul CFA, ridicând la șase numărul țărilor utilizatoare ale acestei monede. 

Denumirea francului CFA rămâne aceeași de-a lungul timpului, dar semnificația se schimbă în 1958 în francul "Communauté française d'Afrique", iar după independență, până în prezent, francul "Coopération financière en Afrique". De altfel, numele de franc CFA este utilizat de două monede diferite, francul Africii Centrale și francul Africii de Vest, emise de instituții financiare diferite, cu design diferit, dar cu aceeași valoare fixă față de francul francez, actualmente față de Euro, situație care se pare că va fi schimbată în anii următori. 

 

Bogdan Jovi 

21.06.2021

#atlasulbanilor #numaidesprebani #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu