#Mozambic (2024) – noi bancnote de circulație de 20, 50, 100, 200, 500 și 1000 Meticali

Banca Mozambicului a anunțat punerea în circulație a unei noi serii de monede și bancnote, începând cu data de 16.06.2024, ziua monedei naționale - Metical. Noua serie de instrumente de plată face parte din seria evenimentelor premergătoare aniversării a 50 de ani de la înființarea băncii (1975) și a 45 de ani de la adoptarea monedei naționale (1980). Astăzi vă voi prezenta noile bancnote ale Mozambicului, prezentarea monedelor putând fi citită aici.

Bancnotele cu cupiura de 20, 50 și 10 Meticali sunt tipărite pe suport de polimer, iar cele cu cupiura de 200, 500 și 1.000 Meticali sunt tipărite pe suport de hârtie specială. 


Bancnota de 20 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentată o pasăre pe un ram. Pe fereastra transparentă, o imagine compusă: o pană pe un disc din aur, trimitere la o practică colonială, când praful de aur era transportat în călimara pentru cerneala de scris. Pe revers, un peisaj cu palmieri și un munte (posibil Binga, cel mai înalt munte al țării). În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 141x65 mm. Culoare violet. 

Bancnota de 50 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentată o antilopă. Pe fereastra transparentă, o imagine compusă: o pană pe un disc din aur, trimitere la o practică colonială, când praful de aur era transportat în călimara pentru cerneala de scris. Pe revers, o familie de antilope, cu masculul în prim plan, femela cu doi pui în plan secund. În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 144x65 mm. Culoare maro. 

Bancnota de 100 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentat un fruct (posibil guava?). Pe fereastra transparentă, o imagine compusă: o pană pe un disc din aur, trimitere la o practică colonială, când praful de aur era transportat în călimara pentru cerneala de scris. Pe revers, coșuri tradiționale pline cu legume și fructe, în fundal un cântar și o masă plină de produse agricole. În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 147x65 mm. Culoare roșie. 

Bancnota de 200 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentat un leu. În locul ferestrei transparente, avem în filigran portretul aceluiași Samira Moises Machel iar în stânga imaginea unui leu. Pe revers, o familie de lei, cu leul în plan secundar. În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 150x65 mm. Culoare albastră. 

Bancnota de 500 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentat un pește. În locul ferestrei transparente, avem în filigran portretul aceluiași Samira Moises Machel iar în stânga imaginea unei bărci. Pe revers, bărci cu pânze, ieșite la pescuit. În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 153x65 mm. Culoare roz. 

Bancnota de 1.000 Meticali are pe avers portretul primului Președinte al țării, Samira Moises Machel. În fundal este plasat un copac. În stânga portretului, stema Băncii Mozambicului, sub ea este reprezentat un elefant. În locul ferestrei transparente, avem în filigran portretul aceluiași Samira Moises Machel iar în stânga imaginea unui elefant. Pe revers, o turmă de elefanți. În partea de jos, o serie de figurine războinice cu bețe în mâini. În dreapta sus, harta țării. Dimensiune 156x65 mm. Culoare verde. 

 

Surse: news.notafilia.pl, bancomoc.mz, banknotenews.com, clubofmozambique.com, cclsecure.com, britannica.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #mozambic #metical


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu