#SUA (2024) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovație Americană: Alabama

Monetăria SUA a pus în circuitul numismatic la data de 08.04.2024, a doua monedă a seriei Inovație Americană din acest an, monedă dedicată statului Alabama, statul în care a fost creată și construită racheta Saturn V. 

Aversul monedei este cel obișnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an.

Pe revers este prezentată imaginea unei rachete Saturn V în timpul lansării, punându-se în evidență puterea și forța acestei rachete. În fundal, imaginea Lunii. În dreapta rachetei este trecutul numele ei. În partea de sus se menționează numele țării, iar în dreapta jos, numele statului, Alabama.

Racheta Saturn V a fost creată și construită la Centrul Spațial George C. Marshall din Huntsville, Alabama, sub îndrumarea lui Wernher von Braun. Racheta a fost utilizată cu succes în misiunile americane de explorare a Lunii (inclusiv aselenizare), respectiv la lansarea stației orbitale Skylab. 


Surse:usmint.gov, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu