#Franța (2024) – noi monede de 10, 20 și 50 Euro-cenți

Începând cu această primăvară, Monetăria Paris pune în circulație noi monede de 10, 20 și 50 Euro-cenți, cu avers modificat, marcând finalul unui eșec care a costat-o până la 1,6 milioane de Euro.

Monedele cu design-ul inițial, cel respins de CE.

În noiembrie 2023, Monetăria primește acordul conducerii pentru a bate noi monede  de 10, 20 și 50 Euro-cenți. Noile monede trebuie să fie gata până în data de 7 decembrie 2023 pentru a putea fi prezentate Ministrului Economiei care urma să viziteze Monetăria. În paralel cu lansarea producției, Comisiei Europene îi sunt trimise spre aprobare noile designuri. Stupoare însă, CE respinge noile propuneri în data de 1 decembrie 2021, motivând că stele ce reprezintă UE nu sunt ușor identificabile. Evident, toate (+/-, aviz colecționarilor de erori) noile monezi au trebuit distruse (27.000.000 de buc.), costul operațiunii fiind estimat între 760.000 – 1.600.000 Euro. Deși regulile UE permit schimbarea aversului național la fiecare 15 ani, acest lucru se face cu aprobare prealabilă, situația din Franța fiind un exemplu clar de încălcare a regulamentelor.  În final, la data de 21 decembrie 2023 se primește acordul CE pentru designul refăcut și monedele încep să fie bătute. 

Moneda de 10 cenți prezintă portretul lui Simone Veil,  prima femeie Președinte la Parlamentului European, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, luptătoare pentru drepturile femeilor, om politic francez. 

Moneda de 20 cenți o prezintă pe Josephine Backer cântăreață, dansatoare și actriță de origine americane, devenită membră a Rezeistenței franceze, feministă și luptătoare împotriva discriminării rasiale. A fost inclusă în anul 2021 în Pantheonul francez. 

Moneda de 50 cenți o prezintă pe Marie Skolodowska Curie, de origini poloneze, naturalizată în Franșa, dublă câștigătoare a premiului Nobel, cercetătoare în domeniul radioactivității. 

Reversul monedelor a rămas neschimbat. 


Surse: ecb.europa,eu, thelocal.fr, news.notafilia.fr, politico.eu, numismaticnews.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #franta #euro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu