#Norvegia (2024) – nouă monedă comemorativă de 20 de Coroane: Aniversarea a 750 de ani de la adoptarea Codului Legal al lui Magnus al VI-lea Lagabøte.

Banca Națională a Norvegiei a pus în circulație la data de 01.02.2024, o nouă monedă comemorativă de 20 de Coroane, cu tema „Sigiliul“, dedicată aniversării a 750 de ani de la adoptarea Codului Legal al lui Magnus al VI-lea Lagabøte. Emis între anii 1274 și 1276, acest Cod Legal a fost primul set de legi care a fost aplicat unitar pe întreg teritoriul regatului și este printre primele exemple de legislație națională europeană emisă de o autoritate centrală. 

Pe avers este prezentat portretul Regelui Harald a V-lea, înconjurat de textul Harald V Norges Konge (Regele Norvegiei). Sub portret apar anul baterii, 2024 și inițialele NB (Banca Norvegiei). În spatele gâtului suveranului apar inițialele I.A.R (Ingrid Austilid Rise), gravor al Monetăriei Norvegiene. 

Pe revers este o reproducere modernă a sigiliului ecvestru al lui Magnus al VI-lea Lagabøte din anul 1278. Sigiliul prezintă un rege călare, ținând în mână o balanță (supranumele Regelui, Lagabøte se traduce prin “cel care îmbunătățește legea“, sigiliul său reflectând cumva și acest supranume). Cele 12 puncte din partea stângă semnifică numărul membrilor Curții de Apel din Norvegia. Textul de pe margine se traduce prin Codul Legal al lui Magnus al VI-lea Lagabøte 750 ani. În partea de jos se prezintă nominalul monedei. Inițialele MJG din partea stângă aparțin designer-ului Michael Guilfoyle. 

Norvegia nu va pune în circulație în acest an monede de 20 de Coroane în versiune standard. 


Surse: norges-bank.no, wikipedia.org, news.notafilia.pl 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #norvegia #coroana


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu