Numismatică pentru toți - Episodul 41: #Germania

O monedă germană mai puțin cunoscută cred că este kopeika. Eu unul am rămas uimit acum ceva vreme, pentru ca nu înțelegeam legătura. Care nu e așa de complicată: in timpul primului război mondial, intre 1914 si 1918 imperiul german ocupa partea vestica a imperiului țarist, teritoriu care acum aparține Letoniei, Lituaniei, Poloniei si Belarusului. 

Se stabilește un guvernorat militar, sub denumirea de "Oberbefehlshaber der gesamten Deutschen Streitkräfte im Osten", in traducere aproximativa "Comandamentul Suprem al Forțelor Germane in Est", pe scurt Ober Ost. Insuficiența rublelor duce la emiterea unor noi ruble (ostruble - ruble de est) pentru aceasta regiune, divizate in kopeici, ulterior acestea circulând in paralel cu ostmark, emise doar sub forma de bancnote. 

Monedele din poza sunt cele 3 valori emise: 1, 2 si 3 kopeici 1916. Toate din fier, de unde și urmele de rugina evidente. 

Pe o față au înscrisul "DES OBERBEFEHLSHABERS OST" (Regiunea Comandamentului Suprem Est), o coroana de lauri si litera monetăriei (A = Berlin, J = Hamburg), pe cealaltă valoarea cu litere chirilice in interiorul "crucii de fier". De specificat ca medalia Crucea de Fier nu este de proveniență nazista, ci a fost prima data folosita in Prusia timpul războaielor napoleoniene (in 1813, reginei Louise i s-a acordat prima oara aceasta distincție), reactivata de Imperiul German in 1871 si abia apoi devenind simbol nazist. 

Si încă o specificație, germana mea este la un nivel minimal, încât traducerile sunt cat se poate de aproximative. 


Bogdan Jovi 

28.03.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu