Numismatica pentru toti - Episodul 34: #San_Marino

Sa rămânem tot în zona lirei și a Italiei, cu o moneda din al treilea stat care spuneam că a emis lire la paritate cu lira italiană: San Marino. Cum spuneam, monedele din Italia, Vatican și San Marino au avut putere circulatorie în toate cele trei state. 

Statul este prezumată ca cea mai veche republică din lume si cea mai mică până în 1968 când Nauru s-a declarat republică. Controversa asupra "celei mai mici" inca exista, pentru ca incluzând apele teritoriale, suprafața Nauru este mai mare decât a micii republici din nord-estul Italiei, de doar 61 km2. 

In ultimii aproape 150 de ani, San Marino a avut 3 perioade in care a emis monede. 1864-1906, 1931-1938, iar după 1972 a bătut monede similare celor italiene. Pana in 2002, când, deși nu este in Uniune, emite Euro in baza unui acord cu UE.  

Moneda este 1 lira 1898, prima de felul ei. Argint, 5 grame, 23 mm diametru, cu Libertas de doua ori scris pe muchie. Pe o fata stema si numele statului, care apare pe majoritatea monedelor, pe cealaltă valoarea, anul si semnul monetăriei Roma (R).  

Data viitoare vorbim despre falsurile italiene, care sunt atât de multe si identice cu originalele, încât arată ca numismatica devine loterie. Internațională.     


Bogdan Jovi 

07.03.2021  

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu