#Transnistria (2023) – monedă comemorativă de 1 Rublă, seria Zodiacul Chinezesc

Cea mai nouă monedă comemorativă de 1 Rublă a seriei Zodiacul Chinezesc, a fost pusă în circulație de către Banca Republicană a Transnistriei la data de 18.11.2023. Moneda este dedicată Anului Dragonului (care începe la data de 10.02.2024) și, din câte cunosc, este prima monedă de circulație din lume care deja abordează această temă. 

Aversul monedei are în centru stema Republicii Transnistrene, de-a lungul marginii, în partea de sus, textul «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК» (Banca Republicană a Transnistriei), iar în partea de jos anul baterii, 2023, respectiv denominarea «1 РУБЛЬ» (1 rublă). 

Pe revers, realizat de Golovchenco O., este prezentat un dragon dragon stilizat, înconjurând caracterul tradițional chinezesc care semnifică Anul Dragonului: 龍 .În partea de sus se specifică Anul Dragonului de Lemn, iar în partea de jos anul 2024. Corpul de literă este unul cu tentă asiatică. 

Moneda are un tiraj de 35.000 buc. din care o parte se vor comercializa sub formă de seturi numismatice. 

Anul Dragonului este anul în care, prin tradiție, se înregistreaza un număr sporit de nașteri în țările care se bazează pe horoscopul chinezesc, considerându-se că cei născuți sub semnul Dragonului sunt norocoși și vor avea o viață mai bună. 


Surse: cbpmr.net, news.notafilia.pl, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #transnistria #rubla #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu