#Bangladeș (2023) – nouă bancnotă comemorativă de colecție

Pe data de 28 octombrie 2023, Banca Bangladeșului a prezentat o nouă bancnotă comemorativă de colecție, de 50 Taka, dedicată din nou realizărilor de infrastructură ale țării. Momentul lansării a coincis cu inaugurarea tunelului rutier Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. 

Pe aversul bancnotei apar portretele primului președinte al țării, Sheikh Mujibur Rahman, respectiv al fiicei sale, actuala prim-ministră, Sheikh Hasina Wajed. Informația este prezentată în limba bengali. În zona centrală, este o imagine cu intrarea în noul tunel rutier. Pe revers pare o imagine din interiorul tunelului. Informația este prezentată în limba engleză. In partea de sus, sub denumirea tunelului, este scris: Conectivitatea creează oportunități. Același text apare și pe avers. În partea stângă jos se precizează ”bancnotă comemorativă”.

Bancnota este o combinație de mai multe culori: galben, maro, mov, verde, portocaliu, dimensiuni 130x60 mm și este tipărită pe suport de hârtie specială. Bancnota a intrat la vânzare la data de 30.10.2023, la prețul de 50 Taka, sau 100 Taka varianta cu broșură de prezentare. Nu se precizează dacă va intra și în circulație. 

Tunelul a fost construit cu finanțare chineză (jumătate din costul estimat al proiectului) în orașul port Chattogram și subtraversează râul Karnaphuli. Are lungimea de 3,32 km. și diametrul de 10,80 m.


Surse: news.notafilia.pl, facebook.com/BangladeshBankOfficial, banknotenews.com, sichobd.com, bangladesh.postsen.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #banglades #taka #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu