#Costa_Rica (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 500 Coloni

Banca Centrală a Costa Rica a pus în circulație la data de 31.08.2023, a doua monedă comemorativă bimetalică de 500 Coloni, monedă dedicată Aniversării a 175 de ani de la Proclamarea Republicii. 

Aversul monedei este dominat de denominarea şi denumirea monedei, 500 Colones. Deasupra denominării apare numele Băncii Centrale, iar dedesubt, ca element de securitate, o imagine latentă, care în funcţie de unghiul din care este privită moneda, afişează alternativ cifra 500 sau iniţialele BCCR (Banca Centrală a Costa Rica). Pe inelul exterior, în partea de sus, este menţionată denumirea ţării, iar în parte de jos, apar cinci linii verticale, pentru facilitarea recunoaşterii monedei de către nevăzători. 

Pe revers, apar două steme: în stânga jos, stema din anul 1848, iar în dreapta sus, stema actuală  țării. Cel două steme sunt despărțite de o panglica cu culorile drapelului national. În partea stângă, apare în microtext, un vers din Imnul Drapelului: Tu emblema dignifica el santo patrio amor  - Stema ta onorează sfânta iubire de patrie.
Pe inelul exterior este menționată tema monedei, Aniversarea a 175 de ani de la Înființarea Republicii, respectiv anii 1848 și 2023. 

Republica Costa Rica a fost proclamată la data de 31.08.2023, José María Castro Madriz devenind primul Președinte al țării. Tot José María Castro Madriz a decretat și crearea steagului și a stemei naționale.

Moneda are un tiraj de 2.500.000 buc. Există și un tiraj limitat de 4.000 de buc. de monede color.


Surse: news.notafilia.pl, bccr.fi.cr, facebook.com/Alajuela-Numismatica, worldcoinnews.blogspot.com, nacion.com

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #costa_rica #coloni #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu