#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Louisiana

A doua monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 10.04.2023. Tema monedei este una din cele mai emblematice echipamente militare americane, barca Higgins, iar statul reprezentat este Louisiana.

 


Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an.

Pe revers, imaginea este simplă și la obiect: o barcă Higgins cu rampa de debarcare deschisă la mal. În partea de sus se menționează numele SUA și tema monedei, iar în partea de jos se specifică numele statului Louisiana.

Andrew Higgins este bărbatul care a câștigat războiul pentru noi – așa a fost caracterizat de Președintele Dwight D. Eisenhower inventatorul bărcii care îi poată numele. Inovația adusă de către Higgins a constat în realizarea unei bărci ușoare, care putea transporta atât militari cât și vehicule. Rampa frontal de debarcare a permis o debarcare mai sigură a soldaților și a echipamnetelor din interior. Pe ansamblu, cu ajutorul acestei bărci, Marina americană și-a putut diversifica strategiile de atac a țărmurilor inamice. Barca a fost produsă în peste 20,000 de exemplare în perioda celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea lor în New Orleans.


Surse: usmint.gov, nationalww2museum.org, cs.standford.edu, kbts.com


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #inovatie #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu