#România (2022) – nouă monedă comemorativă de colecție, 10 Lei, aur: Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale

La data de 19 decembrie 2022, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale.


Aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Reversul monedei prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa și inscripțiile în arc de cerc „TEZAURUL DE LA PIETROASA” și „VASELE POLIGONALE”.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 580,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete pe pagina BNR: https://bnr.ro/page.aspx?prid=21917


Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele popular de “Cloşca cu puii de aur” a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi ţărani în timp ce luau piatră de pe dealul Istriţa. Din tezaurul compus iniţial din 22 de piese, autorităţile au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg. Dintre acestea cinci sunt lucrate doar din aur: un platou mare, o cană (oenochoe), o pateră cu decor în relief şi o statuetă în centru, un colan cu inscripţie şi un colan simplu. Celelalte şapte piese sunt împodobite şi cu pietre preţioase: un colan, patru fibule şi două vase poligonale (unul octogonal şi altul dodecagonal). Din 1972, anul inaugurării Muzeului Naţional de Istorie a României, tezaurul de la Pietroasa a putut fi admirat în expoziţia Tezaur Istoric. 

Surse: bnr.ro, muzeulvirtual.ro

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu